Sign In
DFD x Textilskolen

​Kan udtjent industritøj og tekstiler være fashion? 

Det sætter et nyt, bæredygtigt samarbejde mellem Textilskolen og De Forenede Dampvaskerier (DFD) fokus på. Gennem dekonstruktion og upcycling har arbejdstøjet til den tunge industri fået nyt liv i hænderne på skolens elever. Vi glæder os over at kunne offentliggøre resultatet af samarbejdet, der kulminerer med fashionfilmen READYMADE af beklædningsdesigner Stina Resting. 

En gruppe elever fra Textilskolen i Holte har forvandlet kasseret eller udtjent tøj fra den tunge industri til nye, moderigtige styles. Overalls og arbejdsbukser er næsten ikke til at kende længere. Materialerne er blevet forvandlet til moderne jakker, toppe og veste, som har bibeholdt det industrielle look.​

Om samarbejdet siger forstander på Textilskolen Andrea Lehmann Sivertsen:

"Det har været spændende at arbejde med det kasserede industritøj fra DFD. Upcycling og dekonstruktion af tøjdelene har været en god måde for eleverne at få en fornemmelse for en kreativ genanvendelse af materialerne til nye designs. Der er ingen tvivl om, at fremtidens designere i højere grad end tidligere skal tænke nyt og være med til at skabe en nødvendig forandring i branchen. Og det er jo heldigvis en rejse, der er begyndt mange steder. Det kasserede og genanvendte industritøj er én måde at tænke nyt på."  

READYMADE – fra spild og overskud til nyt liv

Samarbejdet kulminerer med fashionfilmen READYMADE, som beklædningsdesigner Stina Resting står bag. Filmen rummer fortællingen om materialernes rejse fra spild og overskud til nyt liv – om industriens kobling til naturen og kreativitetens frisættende og forandrende kraft og potentiale. Det er også Stina, der har undervist eleverne i forløbet "Deconstruction & Up-cycling" på skolen. Flere potentialer for upcycling og recycling

På en uge kan der cirkulere op mod 100 tons tekstiler på bare ét af DFD's 13 vaskerier i Danmark. I tekstilernes levetid reparerer vi på dem ved huller og almindelig slitage. På et tidspunkt, når tekstilerne ikke længere lever op til vores kvalitetsstandarder, bliver de kasseret. For at reducere vores tekstilaffald mest muligt, har vi etableret flere samarbejder om genanvendelse af vores kasserede tekstiler, og vi har en ambition om at genanvende så mange af vores kasserede tekstiler som muligt. 


Når nogle af vores store kontrakter ophører, står vi tilbage med en del artikler, hvoraf flere af dem stadig er brugbare. Gennem tiden har vi doneret dyner, puder og kitler til organisationer som Røde Kors og Læger uden Grænser. Bevidstheden om de store mængder tekstiler, der er efter en ophørt kontrakt har også medført, at håndteringen af de tekstiler bliver lagt ind som et parameter i udbuddene.

Tilmeld nyhedsbrevX