Sign In
Fra vestkysten til verdensscenen

Tirsdag d 12 juni skal mange måneders intensiv træning stå sin prøve, når Svinkløvs køkkenchef, Kenneth Toft-Hansen og hans assistent, Christian Wellendorf, kæmper for en podieplads til den prestigefulde kokkekonkurrence Bocuse d’Or. DFD besøgte Kenneth Toft-Hansen i køkkenet inden afgang til konkurrencPhoto_20180514_102554.JPGen i Torino

Kenneth Toft-Hansen savner sit Nordjylland, men glæden ved udfordringerne ved den prestigefyldte kokkekonkurrence, Bocuse d’Or har båret ham igennem de lange træningsdage i Valby. Og når asfaltjunglen har været for grå i Hovedstaden, har han heldigvis kunnet gå en tur i urtehaven.

For dagene har været lange i det lille køkken på Restaurantskolen i Valby, hvor den danske kandidat, Kenneth Toft-Hansen og hans assistent i konkurrencen, Christian Wellendorf op til Bocuse d’Or har trænet seks dage om ugen. 12-14 timer dagligt.

Kærlighed til simpel velsmag
Danmarks kandidat til det uofficielle verdensmesterskab for kokke, har sin daglige gang som køkkenchef på Svinkløv Badehotel, som han driver sammen med sin kone, Louise. Og der er langt fra vestkyst til Valby, men hans altoverskyggende kærlighed til velsmag og det gode måltid har bragt ham her.

”Det er jo egentlig meget simpelt. Gode råvarer i sæson er velsmag for mig. Vi er vel alle enige om, at danske jordbær med fløde er noget af det bedste, man kan få, og hvem bliver ikke små-lykkelig af at plukke ærter i en have, bælge dem med tænderne og smage de her helt friske, grønne, sprøde ærter,” siger han.
Og det er netop den glæde og følelse, han vil bringe til den indledende konkurrence, europamesterskabet for kokke i Italien i 11- 12 juni.

Prøver sig selv af
Han ser det som et stort privilegium at få lov at beskæftige sig intensivt med de to retter, konkurrencen kræver. Hverdagen på Svinkløv Badehotel byder på skiftende retter alt efter vejr og sæson, men i Bocuse d’Or er der mulighed for, som han selv siger, virkelig at nørde igennem.

”Det er virkelig luksus at få lov at prøve mig selv af på den her måde. Jeg udvikler mig både fagligt, fordi vi hele tiden tænker nyt og retter til, og så er der den personlige udvikling. Det er et kæmpe pres, som jeg virkelig elsker at prøve kræfter med,” siger han.
Og konkurrencen er to runder med en ret i hver under konstant pres. Første runde varer fem timer, mens den anden er på fem timer og 35 minutter. På den tid skal han lave to retter med ingredienser der er udstukket af konkurrencen. Ingredienser han dagen før Bocuse d’Or skal hente på et marked.

”Derfor er det først, når vi har alle råvarer i hus dagen før, at vi kan bestemme rettens endelige udtryk. Vi ved ikke, før vi står der, om de hvide asparges er for tynde, om vi er nødt til at lade skrællen sidde. Det er også en del af presset, den der allersidste omstillingsparathed,” siger han og virker helt afslappet.

Mange timers træning
Kenneth Toft-Hansens bud på de to retter, han skal lave, holdes hemmelige indtil konkurrencen, men vi ser et billede af retten, som ligeså godt kunne IMG_8747.jpgvære et kunstværk. Hvordan maden præsenteres er nemlig også en stor del af Bocuse dÓr.

Det kunstværk har han og assistenten tilberedt dag efter dag i træningskøkkenet på Hotel – og Restaurantskolen i Valby. Et køkken som er specielt indrettet som det, de skal arbejde i, når de skal konkurrere i Italien. For to gange fem timer, den ene af runderne er fem timer og 35 minutter, er ikke meget til at lave velsmagende kunstværker. Og derfor er der, som han selv siger, ikke tid til alt for mange prinsessetrin.


Og de mange timers træning ses på den måde Kenneth Toft-Hansen og Christian Wellendorf arbejder hver for sig og alligevel sammen. For de skal kende hinanden. Og Kenneth Toft-Hansen skal stole på sin assistent. Og omvendt. For når den europæiske konkurrence i Torino er i gang, står kokkene i en sydende hal med hujende tilskuere og musik. Og Kenneth Toft-Hansen skal vide, hvad Christian Wellendorf laver og omvendt. Og at løgene steger og hvornår minuturet ringer. For larmen er overdøvende og presset enormt, når tilskuere og ikke mindst dommere live følger tilblivelsen af de kulinariske mesterværker.


”Jeg er klar over, at jeg umuligt kan gøre alle tilfredse. Men jeg kan lave lækker, velsmagende og overraskende mad. Og hvis jeg bare kan ramme bredt i dommerpanelet, så står jeg godt,” vurderer Kenneth Toft-Hansen, som trækker på de erfaringer, han gjorde sig for fire år siden, da han blev nummer fire i Bocuse D’or.

Testmiddagene, hvor alt kører, som det kommer til i Torino, og forskellige gæster er inviteret ind til at smage, er godt overstået. Retterne er desuden løbende blevet serveret for og bedømt af kandidatens kokkekolleger, ikke mindst for hans mentor og coach i konkurrencen, Rasmus Kofoed, som har vundet guld, sølv og bronze ved den sagnomspundne konkurrence.
Alt skal spille i Torino, når det bliver alvor. Og bag smilene og de kække bemærkninger, der konstant flyver gennem luften i det lille køkken i Valby, skinner alvoren alligevel igennem. Kenneth Toft-Hansen skal præstere maksimalt, når han stiller sig bag gryderne til Bocuse dÓr. I en disciplin, han elsker. Og som har taget ham fra vestkysten til verdensscenen.  

Tilmeld nyhedsbrevX