Sign In
DFD upcy i nyhederne
Budskabet bag DFD upcy er, at vi skal være sammen om at bidrage til en cirkulær økonomi. Dette har vi fået lov til at fortælle i nyhederne ad flere omgange. 

I TV2 News var administrerende direktør i DFD, Anders Thorgaard, med i et indslag om indsamling og sortering af tekstiler med henblik på genbrug og genanvendelse. Dette bliver nemlig fra 2025 et krav i EU. I Danmark implementerer man allerede affaldsdirektivet næste år, og det betyder, at udtjente tekstiler i slutningen af 2022 ikke bare per automatik må blive kørt til forbrænding, men skal sorteres og genanvendes i det omfang, det er muligt.

En åben invitation til kunderne 

Produktion af tekstiler kræver store mængder vand, kemikalier og energi til maskinerne. Eksempelvis går der i runde tal 1.400 liter vand til produktionen af en enkelt T-shirt, og tøj- og tekstilindustrien står for ti pct. af verdens samlede CO2-udledning – kun overgået af olieindustrien.

Men håbet er grønt, hvis man spørger Anders Thorgaard – det kræver blot et opgør med den traditionelle lineære økonomi, hvor man producerer et stykke tøj, forbruger det og smider det væk. 

“Vi inviterer vores kunder til at være med i en cirkulær økonomi. Det I bruger, det får I tilbage i en ny form,” fortæller Anders.

Med DFD upcy har vi taget hul på de nye krav, og konceptet er et konkret bidrag til en cirkulær økonomi. Det er nemlig kundernes kasserede og udtjente tekstiler, der efter nøje sortering gennemgår en upcycling-proces, hvor de bliver til nye artikler, som dermed på ny kan indgå i en løsning til selv samme kunde. 

Fra hospitalsdyne til dynejakke 

Et eksempel på, hvordan en kundes udtjente tekstiler kommer tilbage i en ny form, findes i Region Nordjylland. Her går 350 ansatte rundt i gamle dyner, som er blevet syet om til varme dynejakker. Det er personalet i de opsatte testtelte.

Idéen opstod dels af behovet for varmere klæder i den tiltagende kulde, og dels af forsyningsmæssige hensyn. Corona-krisen har nemlig sat skub i tankerne om genbrug og genanvendelse, fordi det ikke har været så nemt som tidligere at få varer leveret. 

TV2 Nord har lavet et indslag om samarbejdet mellem DFD og Region Nordjylland, og det kan du se her.