Sign In
Unikt samarbejde bag mundbind til flergangsbrug
DFD's tætte samarbejdspartner UPCY, som modtager kasserede tekstiler fra vaskerierne, har udvidet deres portefølje af upcyclede produkter: Mundbind lavet af kasserede renrumsdragter, som efter en desinficerende vask kan bruges igen og igen. De har egenskaber, som svarer til kravene til type 1 og type 2 mundbind, og de er derfor et bæredygtigt bud på et værnemiddel. Mundbindene bliver også udbudt i en vaske- og lejeordning som et bæredygtigt alternativ til engangsmundbind. 

Genåbningen af Danmark er godt i gang, men vi skal fortsat tage vores forholdsregler, når vi færdes i det offentlige rum. Det gælder naturligvis god håndhygiejne og hyppigere rengøring, men det kan også være fysiske værnemidler som mundbind.  

Medarbejdere på vaskerierne har været blandt de første til at teste og bruge de nye mundbind, som er sat i produktion.

Mundbind som global mangelvare

Siden coronavirussen ramte Danmark har medarbejdere på DFD's vaskerier, som håndterer og sorterer de snavsede tekstiler, der kommer ind, brugt værnemidler, herunder mundbind. Vaskerier, der håndterer tekstiler med særlig høj smittefare, er yderligere blevet inddelt i zoner for at kunne inddæmme enhver potentiel smitte.

Anne arbejder i vaskehallen og lageret hos DFD i Lyngby, men for tiden står hun også for uddeling af håndsprit og mundbind til chaufførerne, der kører rene tekstiler ud.

”Jeg var bange for, om der nu ville være nok værnemidler, da jeg startede med at dele håndsprit og engangsmundbind ud til chaufførerne. Især fordi det jo er mange mundbind, der bliver brugt hver dag, for ikke at nævne alt håndspritten. Jeg er glad for, at de nye mundbind kan vaskes og genbruges. Virussen kan holdes væk fra vaskerierne, uden at vi bruger mange af de dyrebare engangsmundbind, som hospitalerne har første prioritet til,” fortæller Anne.

Og glæden over, at de nye mundbind er vaskbare, er med god grund. Værnemidler kan være essentielle for at kunne opretholde et højt hygiejneniveau, men netop værnemidler som masker og mundbind blev på rekordtid en global mangelvare. 

På grund af den stigende efterspørgsel på værnemidler har DFD udbygget sin portefølje af upcyclede produkter til også at omfatte mundbind, som LEFTOVER producerer. På vaskeriet i Herning er en del af systuen omlagt til produktion af de genbrugelige mundbind.

Syerskerne i Herning er også glade for at kunne være med til at løfte opgaven og igen have arbejde ved hånden. Vaskeriet er leverandør til hotel- og restaurationsbranchen, som har været en af de brancher, der er hårdest ramt af følgerne af virusudbruddet. 

Mundbind lavet af renrumsdragter

Mundbindene er lavet af renrumsdragter, der har været brugt i kontrollerede renrumsmiljøer efter ISO-klasse 5. Dragterne var udgået, og derfor var de oplagte at bruge som metervare i produktion af de vaskebare mundbind.

Da mundbindene er til flergangsbrug, er de både gode for miljøet og kan også dæmpe frygten for at løbe tør for mundbind. Mundbindene er blevet testet af Teknologisk Institut, og de har egenskaber, der svarer til kravene til type 1 og type 2 mundbind. Håbet er, at de nye genbrugelige mundbind inden længe kan komme ud og gøre nytte i sundhedssektoren.

Det unikke samarbejde mellem DFD og UPCY betyder, at mundbindene kan indgå i en vaske- og lejeløsning for kunder inden for både den private og offentlige sektor. Vaskeprocesserne på vaskerierne er indrettet til at afbryde smitteveje, og mundbindene bliver desinficeret efter brug - så de igen kan komme i brug. UPCY sælger også mundbindene på deres hjemmeside upcy.dk

OM MUNDBINDENE

De er fremstillet af renrumsdragter og masker. Materialet hedder ION-NOSTAT VI.2 og har en høj partikelbeskyttelse. Fugten fra udånding spredes hurtigt i stoffet. Dette giver en hurtig fordampning med høj brugerkomfort og sikrer, at man ikke går med et fugtigt mundbind, som skal skiftes hyppigt. Mundbindene tåler autoklavering ved 121 grader i 15 minutter eller vask ved min. 80 grader i 10 minutter for hygiejnisk desinfektion.

Obs. Mundbindene er ikke godkendt til medicinsk brug.

Besøg upcy.dk, hvor du kan shoppe mundbindene og øvrige upcyclede produkter.