Sign In

DFD UPCY – NYT LIV TIL KASSEREDE TEKSTILER  

I DFD har vi en ambition om at genanvende 100 % af vores kunders tekstiler inden 2025.

Med konceptet DFD upcy ønsker vi at gå forrest i den grønne omstilling ved at sætte fokus på genanvendeligheden i de tekstiler, vi må kassere, fordi dele af dem er for slidte eller udtjente til, at de kan efterleve vores kvalitetsstandarder.

Der er et stort potentiale i at genanvende kasserede tekstiler, men det skal give mening. Derfor ligger det os meget på sinde, at vores DFD upcy-produkter kan erstatte konventionelle produkter, som ellers ville skulle være indkøbt fra ny.

Med DFD upcy vil vi sammen med kunderne sætte fokus på ansvarligt forbrug og produktion – kassation af tekstiler skal ikke være enden på forbruget, men begyndelsen på en ny anvendelse.


DFD upcy Nytænkende

NYTÆNKENDE – EN DEL AF VORES DNA

At tænke nyt har altid været en del af vores DNA. Med konceptet DFD upcy sætter vi en streg under, at vi vil være de bedste på det her område.

I en 6.000 kvadratmeter stor lagerhal vest for København står kasser række på række. Fire gange fem meter er de, og hver af dem bugner med kasserede tekstiler fra danske restauranter, hoteller, hospitaler og industrien. 

Men her er ikke tale om en »tekstilernes kirkegård«. Faktisk tværtimod. Lagerhallen med kasserne er rammen for DFD upcy, og her i Skovlunde begynder en upcycling og recycling-proces, hvor gammelt får nyt liv. Fra hele landet ruller tonsvis af tekstiler ind, som af en eller flere grunde skulle have været kasseret. Nu bliver huller og slitage skåret fra, og når processen engang er færdig, er forvandlingen fuldendt til eksempelvis »nye« skjorter, forklæder eller dynejakker. 

Trods corona-krisen har vi holdt stædigt fast i den bæredygtige omstilling med udgangspunkt i de kasserede tekstiler. Konceptet giver kunderne mulighed for at få genanvendt deres tekstilaffald til noget værdifuldt – og ofte produkter, som kan indgå i samme løsning igen på for eksempel hoteller, restauranter og hospitaler. 
​ 
​ 

CIRKULÆR ØKONOMI - LAD OS GØRE DET SAMMEN

Masser af vand, kemikalier og maskinkraft. Tøj- og tekstilindustrien koster dyrt i klimaregnskabet. Vejen frem hedder cirkulær økonomi, og hos DFD upcy har vi allerede taget de første skridt. For hvorfor kassere kvalitetstekstiler, når de kan få et nyt og langt liv?

Tøj og tekstilindustrien står for næsten 10 % af verdens samlede CO2-udledning – kun overgået af olieindustrien. 

Heldigvis er der håb. Og håbet er lysegrønt – også når det handler om at drive en forretning. Det kræver blot et opgør med den traditionelle lineære økonomi, hvor man producerer et stykke tøj, forbruger det og smider det væk. I en cirkulær økonomi genanvender vi tekstilerne og giver det nyt liv i en ny form. 

Det er den vej, vi allerede er gået hen ad hos DFD upcy. Hvor en dug fra en restaurant eksempelvis tidligere blev kasseret på grund af en rødvinsplet, klipper vi i dag rundt om pletten og syr stoffet om til en klassisk skjorte, et lækkert forklæde eller noget helt tredje. 

Indkøbsdirektør hos DFD, Martin Lund, lægger da heller ikke skjul på, at den cirkulære tankegang også handler om virksomhedens indtjening, men uden merforbrug af jordens råmaterialer. Det opnår vi ved at gentænke måden, vi indkøber, designer, udvikler, forbruger og genanvender materialer på.


DFD upcy Cirkulær økonomi

DFD upcy Det aflagte lagen

Det aflagte lagen er den bedste skjorte, du kommer til at leje


Skjorten, dynejakken eller forklædet fra DFD upcy har allerede tjent et langt tekstilliv. Det giver hvert enkelt stykke tøj karakter og sin helt egen historie. Gennem upcycling gør vi op med en miljøskadelig brug-og-smid-væk-kultur, men det kræver, at vi konsekvent sætter tekstilernes kvalitet forrest.


Holder man den klassiske hvide skjorte op, er det ved første øjekast svært at forestille sig, at den har levet et liv som lagen på et hospital. Man skal kigge nærmere, inden de små detaljer - en syning, en knap på brystlommen - afslører, at skjorten allerede har levet et langt liv. Det er charmen ved upcycling, men vi går aldrig på kompromis med kvaliteten. Tværtimod. 

Skåret ind til benet handler det om kvalitet, og hos DFD upcy er sorteringen af de kasserede tekstiler altafgørende. Den oprindelige kvalitet afgør, om det kan få nyt liv som skjorte, eller det skal optrevles og indgå i en møbelplade. 

Kvaliteten af tekstilerne vurderer vi bl.a. ud fra, om de kan holde form og farve vask efter vask, og hvor slidstærke de er.  Jo længere fibre i en bomulds-T-shirt, jo længere levetid.

DFD upcy Forandringer sker i fællesskab

Forandringer sker i fælleskab – derfor er kunderne vores vigtigste samarbejdspartnere

Vi vil være mere bæredygtige. For klimaets skyld. For vores forretnings skyld. Men ikke mindst for vores kunders skyld. Skal genanvendelse af tekstiler blive en succes, give værdi, så kræver det, at vi gør det sammen. Derfor er kunderne vores vigtigste samarbejdspartnere. 


Det nære partnerskab med vores kunder har førsteprioritet for os. DFD upcy er det ikke bare ord, men et konkret pejlemærke i den rejse, vi har indledt i Skovlunde. Hvis vi skal realisere vores ambitioner og samtidig skabe værdi for vores kunder, så skal vi gøre det sammen. Derfor kalder vi det partnerskab.

Eksempler på, hvordan partnerskaberne folder sig ud er, når hospitalsdyner kommer tilbag til kunden i form af dynejakker, eller når dugen på bordet bliver kasseret grundet et hul, og kommer tilbage som en unik kokkejakke. Dette er konkrete bidrag til en cirkulær økonomi, som handler om at vi ser på vores ressourcer med nye øjne ved at udnytte dem fuldt ud.